Ympäristön tila ja suojelu Suomessa on tehty ajatuksella, että siitä olisi yhtä hyvin hyötyä aivan tavalliselle ympäristön tilasta kiinnostuneelle kansalaiselle kuin myös jo ympäristöasioita jonkin verran tuntevalle opiskelijalle. Kirjan tenttiminen kuuluukin ainakin Jyväskylän yliopistossa biologian perusopintoihin.
Kirja yllätti toimivuudellaan. Asiat on esitelty helposti ja yksinkertaisesti, joten kirjaan on helppo tarttua, vaikka ei olisi juuri lainkaan pohjatietoja. Toisaalta kirja ei jätä kylmäksi niitäkään, joilla on takana jo ympäristötieteiden opintojakin. Kirjasta saa hienosti tarvittavat perustiedot ympäristön tilasta Suomessa ja maailmalla, kuitenkin siten, että tuodaan esiin myös suurempien kokonaisuuksien taustalla vaikuttaneita yksityiskohtia ja toisaalta kerrotaan esimerkiksi eri yhdisteiden vaikutuksista ympäristöön tarkemmin.
Tekijät eivät suoraan anna ohjeita, kuinka toimia eikä ripitä jo tapahtuneista. Pidin positiivisena kirjan asennetta ilmaston- ja ympäristönmuutokseen. Kirjassa kerrotaan mitä on tapahtunut, millaisia sopimuksia on asioissa tehty, kuinka ne ovat pitäneet ja mitä voidaan selvästi katsoa johtuvan ihmisen toiminnasta. Kaikki ihmisen toiminta ei ole ollut haitallista, vaikka iso osa onkin. Kuitenkin myös suojelutoimenpiteet samoin kuin luonnonsuojelualueet ovat ihmisen toimintaa ja vaikutusta. Vaikka kirjasta voi jonkin verran lukea rivien välistä, milloin ”kaikki kyllä tietää jonkin tietyn ihmisen toiminnan olevan pahaksi ympäristölle”, kirjassa ei kuitenkaan osoitella menneistä, vaan enemmänkin kerrotaan, mitä on käynyt ja miksi, jolloin lukija saa itse oivaltaa, mitä tehdä tai olla tekemättä.
Ihmisen tekemisistä kaikki ei välttämättä vaikuta kaikkeen, mutta kaikki vaikuttaa johonkin. Se, kuinka sinä valitset, saattaa välillisesti vaikuttaa jopa siihen kuoleeko jokin uhanalainen laji sukupuuttoon vai ei.
(teksti on julkaistu Debatissa numero 1/08)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti